Μονοπάτια Άνδρος

Μονοπάτια Άνδρος

Μονοπάτια Άνδρος, δύο λέξεις που έχουν συσχετιστεί και όχι άδικα θα λέγαμε. Η Άνδρος αποτελεί ένα από τα ελληνικά νησιά με το μεγαλύτερο δίκτυο μονοπατιών. Τα περισσότερα εκ των οποίων μάλιστα λιθόστρωτα. Τα μονοπάτια της Άνδρου έπαιζαν καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη του νησιού, αφού βοηθούσαν στην διασύνδεση των οικισμών ενώ ταυτόχρονα βοηθούσαν τους κατοίκους να μεταβούν στα λιμάνια και στους χώρους λατρείας.

Αν και αρκετά από τα μονοπάτια της Άνδρου έχουν αντικατασταθεί από σύγχρονους δρόμους, ακόμη και σήμερα το νησί εξακολουθεί να διαθέτει ένα δίκτυο πεζοπόρων μονοπατιών μήκους πάνω από 300 χιλιόμετρα, με τα μισά εξ αυτών να είναι προσβάσιμα στους επισκέπτες.

Μονοπάτια Άνδρος – Μια μαγευτική εξόρμηση

Μονοπάτια Άνδρος

Η Άνδρος αποτελεί ένα νησί με πανέμορφα ορεινά τοπία, άφθονα τρεχούμενα νερά, καταπράσινα δέντρα και γενικά ένα τοπίο με μεγάλη ποικιλία. Η παρουσία της πέτρας από την ανθρώπινη παρέμβαση γίνεται αισθητή ακόμη και στα πιο απόμερα σημεία του νησιού. Τα υπέροχα αυτά τοπία έρχονται να ολοκληρώσουν οι 200 καταγεγραμμένοι νερόμυλοι, οι πολλοί ανεμόμυλοι τα γεφύρια και τα ξωκλήσια του νησιού. Εύκολα γίνεται λοιπόν κατανοητό για ποιον λόγο τα μονοπάτια της προσφέρουν έναν εξαιρετικό τόπο να γνωρίσετε από κοντά όλες αυτές τις ομορφιές.

Μια σημαντική δράση του νησιού με στόχο την ανάδειξη των μονοπατιών της Άνδρου, του περιβάλλοντος, πολιτισμού και γενικά την εξέλιξη του νησιού στο θέμα του τουρισμού, είναι το Andros Routes. Μια προσπάθεια που βασίζεται στην εθελοντική εργασία ερευνητών, κατοίκων του νησιού και τοπικών φορέων και έχει ως βασικό της στόχο την συντήρηση και την ανάδειξη των πεζοπόρων μονοπατιών.

Μονοπάτια κοντά στο Μπατσί της Άνδρου

Μονοπάτια Άνδρος

Το Μπατσί αποτελεί μια από τις ομορφότερες περιοχές της Άνδρου. Μάλιστα, κοντά σε αυτό θα βρείτε δύο πανέμορφες διαδρομές πεζοπορίας οι οποίες θα σας προσφέρουν μια μαγευτική και αξέχαστη εμπειρία. Ένα από τα μονοπάτια αυτά είναι το μονοπάτι που περιλαμβάνει την διαδρομή Μπατσί – Κατακοιλος – Ανω Κατάκοιλος – Άρνη. Μια υπέροχη διαδρομή από την ακτογραμμή στην ενδοχώρα με εντυπωσιακές εναλλαγές τοπίου. Η συγκεκριμένη διαδρομή είναι βατή με μερικά απότομα σημεία και ξεκινάει από έναν κάθετο τσιμεντόδρομο στον δρόμο Γαύριο προς Μπατσί.

Μονοπάτια Άνδρος

Δεύτερο και επίσης δημοφιλές μονοπάτι κοντά στο Μπατσί είναι το μονοπάτι περιμετρικά του αρχαιολογικού χώρου Παλαιόπολης. Μια κυκλική διαδρομή που δεν θα πρέπει με τίποτα να παραλείψετε αφού θα σας δώσει την δυνατότητα να δείτε διάφορα σωζόμενα λείψανα, μαγευτικά τοπία με μοναδική θέα καθώς και το βυθισμένο αρχαίο λιμενοβραχίονα στην παραλία της Παλαιόπολης. Η πρόσβαση στο συγκεκριμένο μονοπάτι της Άνδρου γίνεται μέσω του δρόμου από Γαύριο προς Παλαιόπολη, απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι δυνατόν να επισκεφτείτε το νησί μας και να μην εξερευνήσετε μερικά από τα μονοπάτια της Άνδρου. Σίγουρα η εμπειρία που θα σας εξασφαλίσει θα είναι μοναδική. Μάλιστα εάν έρχεστε με παρέα ή με την οικογένειά σας, σίγουρα αξίζει μια εξόρμηση στα μονοπάτια αυτά.

Περισσότερες πληροφορίες φυσικά μπορείτε να πάρετε και από το προσωπικό του ξενοδοχείου μας, το οποίο θα χαρεί να σας προτείνει τις καλύτερες διαδρομές.